Razvijanje detetovih veština za rešavanje problema
Razvijanje detetovih veština za rešavanje problema

Razvijanje detetovih veština za rešavanje problema

Jul 24, 2023

Tokom dana susrećemo se sa mnogim malim i velikim problemima, svesno ili nesvesno, i većinu problema rešavamo na veoma praktičan način. Ovo obuhvata one male probleme poput: Šta da obučem danas?, Šta da večeram?, Kojim putem da se vratim kući?, Kuda za vikend?... Tu si i oni veći problemi koji se tiču našeg ponašanja u odnosima sa prijateljima i porodicom. Kao i odrasli, i deca se suočavaju sa određenim problemima i pokušavaju da pronađu rešenja za njih. Da bismo pomogli detetu da stekne samopouzdanje, da bude sposobno da samo rešava svoje probleme i donosi sopstvene odluke, moramo mu u ranom uzrastu pomoći da razvije veštine potrebne za rešavanje problema. To će imati značajan uticaj kako na detetov društveni život tako i na njegovu psihu.


Kada se vaše dete suoči sa nekim problemom važno je da prvo utvrdite koji je problem u pitanju. Recimo da je imalo nesporazum sa svojim drugarom i sada traži vašu podršku. Pomozite svom detetu da identifikuje konkretan problem. Ponekad im je veoma teško da razumeju u čemu je tačno problem. Problem recimo može biti u tome što njegov drugar ne želi da mu vrati pozajmljenu igračku. Dete bi moglo da insistira da Vi rešite taj problem, tražiće vašu podršku u vidu ,,uzmi moju igračku nazad”. Najveća pomoć koju mu možete pružiti jeste da ga ohrabrite da samo sa drugarom pronađe rešenje za taj problem. Tako ćete svoje dete naučiti da samo rešava probleme sa kojima će se susretati u društvenom životu. Zatim ga možete ohrabriti da samo pronađe uzrok problema, kao i bezopasna alternativna rešenja. Pustite ga da primeni rešenje koje mu se čini najrazumnijim, a zatim zajedno procenite efekte. Sa takvim algoritmom, dete koje počne da praktikuje samostalno rešavanje problema, moći će samo i da ih rešava u budućnosti. Ako Vi rešite problem svog deteta, umesto da ga pustite da samo to učini i stekne veštine za samostalno rešavanje problema, dovešćete do toga da dete uvek traži podršku od Vas za svaki problem na koji naiđe u životu. A stalno rešavanje problema umesto deteta će u nekom trenutku postati prenaporno za Vas.




Veštine potrebne za rešavanje problema dete stiče u svom prvom socijalnom okruženju - porodici. Način na koji Vi rešavate probleme sa kojima se suočavate kao roditelj, Vaše dete će kopirati i primenjivati kada se ono bude suočavalo sa nekim problemom. Zbog toga je veoma važno kako dete i porodica gledaju na probleme. Kada procenjujete veštine za rešavanje problema kod svog deteta, koje je vaše ogledalo, dajte mu povratnu informaciju o tome u kojoj fazi rešavanja problema je pogrešilo. Na taj način, dete će istovremeno da poboljšava svoje kognitivne sposobnosti i moći će lakše da proceni veličinu problema. Pokušajte zajedno da identifikujete da li Vaše dete pravi grešku u razumevanju problema, u pravljenju plana ili u realizaciji plana za rešavanje tog problema, a onda sve to zajedno i izanalizirajte.



Evo kako možete da pomognete detetu da nauči da samo rešava svoje probleme...


1) Identifikujte problem zajedno: Da bi Vaše dete prepoznalo problem, pitajte ga u čemu je problem i kako ono misli da ga reši. U skladu sa odgovorima deteta, razmislite zajedno o razumnim rešenjima.

2) Ohrabrite svoje dete: Ohrabrujući dete da samo reši problem sa kojim se suočava i pomažući mu da ga razume, jačate detetovo samopouzdanje.

3) Pustite dete da uči isprobavanjem: Rešenja koja deca pronađu možda neće uvek usrećiti njih i one oko njih. Iako je rešenje možda pogrešno, ipak pustite dete da samo vidi rezultate takvog svog rešenja. Rešavanje problema može se učiti i kroz ovu metodu „pokušaja i greške“.

4) Dajte svom detetu neku odgovornost: Povećajte detetovo samopouzdanje dajući mu sitne odgovornosti. Deca koja imaju samopouzdanje lakše se nose sa problemima.

5) Podstaknite dete da koristi maštu: Mašta igra važnu ulogu u rešavanju problema. Možete podstaći svoju decu da pronalaze alternativna rešenja za probleme tokom zajedničkih aktivnosti.


Maarif Porodični bilten #08, Novembar 2022.


Pripremio Tim za psihološko savetovanje i vođenje, Turska Maarif Fondacija 24 Jul 2023
Tvoja škola Izaberite