Kako naučiti dete da brine o sebi?
Kako naučiti dete da brine o sebi?

Kako naučiti dete da brine o sebi?

Jul 24, 2023

Sposobnost deteta da samostalno zadovoljava svoje osnovne potrebe najbolji je pokazatelj njegovog rasta i razvoja. Da bi Vaše dete bilo i fizički i psihički zdravo, neophodno je da ga podržite u samostalnom obavljanju svakodnevnih higijenskih navika. Sticanje i jačanje ovih navika u okviru veštine brige o sebi, zavisi od razvojnih karakteristika, individualnih razlika, ličnosti deteta, uslova životne sredine i stavova roditelja. Deca uče o mnogim navikama imitirajući svoje roditelje, a zatim te navike i usvajaju kao sopstvene.


U tom smislu, roditelji bi trebalo da omoguće svom detetu da razvija neophodne veštine brige o sebi, prateći ključne periode detetovog odrastanja, istovremeno ne zaboravljajući da su upravo oni sami uzor svom detetu.


Veoma je važno i da roditelji ne prisiljavaju dete ukoliko ono ne može da ispunjava svoje razvojne zadatke u predškolskom periodu. Stalna opominjanja ili pomoć roditelja u prostim, svakodnevnim aktivnostima kao što su pranje ruku i lica, pranje zuba ili kupanje, mogu izazvati probleme u sticanju i razvijanju detetovih veština brige o sebi.


Navika na konstantnu pomoć može da prouzrokuje kasnije konflikte između roditelja i deteta kada ono odraste. Dete će želeti da se poznate i lake navike nastave, dok će roditelji insistirati da dete preuzme odgovornost za sebe. Ovakvo konfliktno porodično okruženje nastaje kada se pomešaju želje, potrebe i nerazvijena samostalnost deteta.


Neophodno je da Vaše dete shvati koje se to ponašanje očekuje od njega, ali mu to prenesite na njemu razumljiv način onda kada ste oboje dobro raspoloženi, bez sukobljavanja i uz argumente o važnosti tih rutina za fizičko i mentalno zdravlje.



Dete ne usvaja nove obrasce ponašanja tako brzo i jasno kao odrasli, zato mu dajte vremena. Kada se detetu pruži prilika ono će svoje veštine brige o sebi pretvoriti u naviku, a na roditeljima je da podrže detetovo samopozdanje tokom tog procesa.


Za razvoj samostalnosti kod deteta, potrebno je da ga od ranog uzrasta podržite u sticanju navika u obavljanju osnovnih higijenskih potreba kao što su pranje ruku, kupanje, čišćenje ušiju i nosa, sečenje noktiju, pranje zuba i ostalih rutina u toaletu. Evo nekoliko konkretnih saveta.


1) Pranje ruku: Naviknite dete da pere ruke pre i posle jela, pre pranja zuba i umivanja, pre i posle odlaska u toalet, po izlasku iz prljavog i prašnjavog okruženja, po dolasku kući i u vrtić. Zainteresujte ga za ovu rutinu tako što ćete ruke prati zajedno uz pomoć sapuna različitih oblika, boja i mirisa, kao i raznobojnih peškira koji privlače detetovu pažnju. U slučajevima kada sapun i voda nisu na raspolaganju, naučite dete da za pranje ruku koristi sredstva za dezinfekciju ili vlažne maramice. Takođe treba razviti kod deteta naviku da nokte, koji su veoma važni u higijeni, treba seći jednom nedeljno.


2) Umivanje: Pranjem lica svakog jutra dete će se navići na taj osećaj svežine i čistoće, kojim je lepše započeti dan.


3) Kupanje: Neka deca obožavaju da se brčkaju, dok se druga plaše vode. Izvori dečjih strahova mogu biti različiti, poput: šampona koji ulazi u oči i nos, vode koja se sliva u uši, zvuka vode koja teče niz odvod... U takvim situacijama budite strpljivi i smireni, pričajte detetu polako i bez prisiljavanja ili upoređivanja sa drugom decom, postepeno savladajte sve prepreke. Nanošenje losiona i krema nakon kupanja može učiniti da se dete oseća dobro. Kada dete nije u prilici da se redovno kupa, potrebno je češće menjati garderobu, posebno čarape i donji veš.


4) Nega zuba: Roditelji bi trebalo da budu uzor svom detetu tako što će i sami redovno prati svoje zube. Perite zube zajedno sa detetom i dozvolite mu da samo pere svoje zube dok je u procesu učenja. Korišćenje odgovarajuće dečje četkice i paste za zube značajno utiče na dentalnu higijenu i zdravlje. U slučajevima kada četkica i pasta za zube nisu dostupni, dete treba naučiti da ispira usta vodom.


5) Toaletne navike: Tokom perioda sticanja navika samostalnog korišćenja toaleta, birajte praktičniju odeću za dete. Uzmite u obzir motorički razvoj deteta i ne vršite pritisak na njega. Dozvolite mu da se samo skine, upali i ugasi svetlo u toaletu i pusti vodu. Omogućavanjem detetu da učestvuje u svemu tome poboljšavate njegovu adaptaciju i osećaj da ono kontroliše ceo proces.



Veoma je važno da dete redovno menja donji veš i čarape. U fazi razvoja veštine brige o sebi bitno je da ima i sopstveni kompletni toaletni pribor. Voda i sapun su najvažnija sredstva za ličnu higijenu, a u toaletni pribor spadaju i peškiri, četkica za zube, fen, štapići za uši, makaze za nokte, češalj ili četka za kosu. Svako mora da održava svoje telo i svoju okolinu čistom, ne samo zbog očuvanja sopstvenog već i javnog zdravlja. Održavanje lične higijene služi tome da se osećate zdravo i puni pozitivne energije, a ne da se oslobodite prljavštine.


Maarif Porodični bilten #04, maj 2022. 


Pripremio Tim za psihološko savetovanje i vođenje, Turska Maarif Fondacija 24 Jul 2023
Tvoja škola Izaberite