Pravilan pristup digitalnim igricama
Pravilan pristup digitalnim igricama

Pravilan pristup digitalnim igricama

Avgust 15, 2023

Digitalne igre su kreirane tako da svojim dizajnom zainteresuju ljude svih uzrasta. Budući da smo svakodnevno u kontaktu sa digitalnim ekranima, sve je više igara koje se pojavljuju uz novi atraktivniji dizajn i intrigantne stimulanse. Digitalne igre mogu se igrati sa i bez internet konekcije, putem računara, telefona, tableta ili konzola za igru, i mogu biti kreirane za različite namene. Iako su neke kreirane sa ciljem da podrže razvoj deteta, ne možemo očekivati takav efekat od svake digitalne igrice.


Iako već imaju ogromno tržište, digitalne igre se konstantno razvijaju kako bi svojim raznovrsnim sadržajem privukli još više korisnika i zainteresovali ih da provode još više vremena ispred ekrana, stvarajući od njih zavisnike.


Neke od ovih digitalnih igara, koje su deci interesantne, zaista podržavaju dečji razvoj. Ipak, postoji i negativna strana priče kada igranje igrica na određenom nivou počinje da ometa razvoj deteta. Roditelji često dozvoljavaju detetu da provodi vreme ispred ekrana, kako bi oni završili svoje poslove i druge obaveze. U takvim situacijama, veoma je važno da budete upoznati sa tim kakvim sadržajima je Vaše dete izloženo. Postoji realna opasnost da se suoči sa sajber nasiljem, koje može da utiče na socijalni, emocionalni i akademski razvoj deteta.



Osnovni koncept igre je da zadovolji našu potrebu za nagradom, i zbog toga smo u stanju da, bez obzira na uzrast, satima igramo igrice kako bi na kraju osetili ukus pobede. Istraživanja pokazuju da ljudi igraju igrice, između ostalog, kako bi se distancirali od stvarnih životnih problema i negativnih emocija, kako bi stvorili svoj novi identitet i postali neka druga osoba u odnosu ono šta zaista jesu u stvarnom svetu, kako bi razvili veštine koncentracije, razmišljanja i kreativnosti, kako bi se zabavili tokom slobodnog vremena ukoliko nemaju ništa interesantnije da rade. Među razlozima za igranje igrica navode se i želja za druženjem i upoznavanjem novih ljudi, kao i potreba za takmičenjem, pobeđivanjem u igri, poražavanjem drugih igrača i osećanjem kompetentnosti. Digitalne igre, koje dete igra uglavnom kada ima mnogo slobodnog vremena, kao što je to slučaj tokom školskih raspusta, često predstavljaju platformu koju dete koristi kako bi izašlo na kraj sa nekim neprijatnim situacijama i problemima.


Iako su onlajn igre interaktivne platforme, važno je prepoznati da one nikako nisu zamena za društvenu interakciju u stvarnom životu. Može se desiti da dete potpuno zanemari razvoj realnih socijalnih veština ukoliko interakciju u stvarnom društvenom životu, licem u lice, zameni interakcijom u digitalnom svetu. Pored svega navedenog, ukoliko dete previše vremena provodi ispred ekrana mogu se suočiti i sa određenim fiziološkim problemima zbog odsustva fizičkih aktivnosti. Ovakva fizička neaktivnost može dovesti do lošeg držanja tela, gojaznosti i dijabetesa. Osim toga, ne treba podcenjivati rizik da dete bude izloženo sajber nasilju, u svojim onlajn interakcijama sa nepoznatim ljudima i sadržajima.



Evo šta možete da uradite kako biste zaštitili svoje dete i sprečili da mu digitalne igre postanu štetna navika:


1. Pre svega, treba da budete zainteresovani za svoje dete i da vodite računa o njegovom životu.

2. Postavite jasna pravila u vezi sa korišćenjem interneta. Možete ih definisati zajedno sa detetom. Važno je da i ostali članovi porodice poštuju ta pravila, s obzirom na to da dete posmatra one koji ga okružuju i prihvata ih kao uzore.

3. Uspostavljajući iskren i zdrav odnos sa svojim detetom, zaštitićete ga od brojnih negativnih navika.

4. Budite upućeni u sadržaje igara kojima Vaše dete pristupa putem digitalnih uređaja. Proverite da li su ti sadržaj i trajanje igara prikladni za detetov uzrast.

5. Za pravilan razvoj, veoma je bitno da dete ne bude u kontaktu sa virtuelnim igrama pre svoje šeste godine, kao ni sa društvenim mrežama pre 14 godine.

6. Podstičite dete da pronađe hobi u stvarnom životu. Hobi detetu omogućava da se izrazi i odvraća ga od digitalnih igrica.

7. Bavljenje sportom pomaže detetu da se oslobodi viška energije na zdrav način. Možete sport uvesti u zajedničku svakodnevnu rutinu ili podržati svoje dete da trenira određenu vrstu sporta.

8. Vodite računa koliko vremena dete provodi pred digitalnim ekranima. Ako igra igrice, neka sedne pored Vas kako biste imali bolju kontrolu.



9. Igre su važne za dečji razvoj. Igrajte igre sa svojim detetom u stvarnom životu, time ćete doprineti da ono svoju potrebu za nagradom zadovolji u prijateljskom porodičnom okruženju, umesto u digitalnoj sredini.

10. Obratite pažnju na rutinu spavanja i ishranu deteta. Kvalitetan san i redovni obroci, koji su važni za dečji razvoj, ne bi smeli da budu narušeni zbog igranja igrica.

11. Kada želite da ga odvojite od digitalnih uređaja, dete bi moglo da ispolji veoma negativno ponašanje prema Vama. Ako se to desi, potrudite se da mu više ne dajete taj konkretan uređaj. Istovremeno, razgovarajte o ovome sa svojim detetom na brižan i umirujući način.

12. Budite tehnički potkovani kao i Vaše dete. Na taj način, moći ćete da razumete i prepoznate opasnosti sa kojima bi se dete moglo suočiti u digitalnom svetu.

13. Zapamtite da se pravila koja važe u stvarnom životu primenjuju i u onom virtuelnom. Razgovarajte na ovu temu i podsetite dete da pravila iz realnog života treba da poštuje i u digitalnom okruženju.

14. Upozorite svoje dete na moguće zamke koje se kriju iza virtuelnih zahteva za prijateljstvo i primamljivih ponuda iz onlajn igara. Baš kao što je i u stvarnom životu neophodno svakoj primamljivoj ponudi pristupiti oprezno i uz određenu dozu sumnje, to isto važi i za onlajn svet.

15. Objasnite detetu da na internetu ne deli svoje lične podatke, fotografije ili informacije u vezi sa članovima svoje porodice, jer bi u suprotnom mogao ozbiljno da ugrozi svoju bezbednost.

16. Redovno razgovarajte sa detetom o tehnologijama i bezbednosti na internetu. Iskustvo mnogih roditelja je pokazalo da poverenje koje imate u znanje Vašeg deteta da pametno koristi digitalne uređaje, pozitivno utiče na izgradnju detetovog samopouzdanja i održavanje kontakta sa Vama.


Maarif Porodični bilten #9, Decembar 2022.

Pripremio Tim za psihološko savetovanje i vođenje, Turska Maarif Fondacija 15 Avgust 2023
Tvoja škola Izaberite