Trikovi za programiranje sa školarcima
Trikovi za programiranje sa školarcima

Trikovi za programiranje sa školarcima

Januar 11, 2024

Kako da u 6 vrlo jednostavnih koraka približite školarcima proces programiranja?


IGRA KAO MOTIVACIJA

Koristimo interaktivne alate kao što su igre kodiranja, složeni izazovi ili zagonetke kodiranja da bismo uključili učenike u proces učenja. Ovi alati mogu pomoći učenicima da ostanu motivisani i zainteresovani za učenje kodiranja.


ZABAVA JE OSNOVA

U školi inspirišemo učenike da naprave igru ili program koji rešava problem u njihovoj zajednici. Učiniti programiranje zabavnim i relevantnim može pomoći učenicima da ostanu angažovani i zainteresovani. Počinjemo sa osnovama koje može svaki učenik da savlada bez poteškoća, nakon čega prelazimo na komplikovanije zahteve i složenije koncepte.


SARADNjA

Na časovima često radimo u parovima ili malim grupama na programskim zadacima. Saradnja može pomoći učenicima da uče jedni od drugih i poboljšaju svoje veštine rešavanja problema, dobijaju i pružaju podršku koja nam je neophodna.


STRPLjENjE

Učenje programiranja može biti izazovno, zato budite strpljivi sa svojim učenicima, kako bi i oni bili strpljivi u toku svog rada. Greške umeju da budu frustrirajuće, a kodiranje podrazumeva vreme i upornost. Konstantan napredak je vidan, zato je ovo idealan balans!


REALNI KONTEKST
Pokazujemo učenicima kako se programiranje koristi u aplikacijama iz stvarnog sveta, kao što su veb razvoj, robotika i veštačka inteligencija. To će doprineti kreativnom procesu koji uključuje rešavanje problema, eksperimentisanje i istraživanje.


POVRATNE INFORMACIJE
Dajemo konstruktivne povratne informacije o radu učenika. Ohrabrujemo ih da nastave da vežbaju i pomažemo im da vide svoj napredak tokom vremena. Pozitivne povratne informacije zasigurno će povećati njihovo samopouzdanje i motivaciju za dalji rad.



Autor teksta: Biljana Đurđević, učitelj i zamenik direktora OŠ „Mina Karadžić“ 

Pripremio Tim za psihološko savetovanje i vođenje, Turska Maarif Fondacija 11 Januar 2024
Tvoja škola Izaberite